Hírek

Hírek és érdekességek.

Pályázat

Énektanárok, karvezetők figyelmébe ajánljuk a Nemzeti Kulturális Alapprogram most megjelent pályázatát. Meglévő, vagy alapítandó kórusokat támogat az NKA. Nagy eséllyel pályázhat mindenki, az elosztandó pályázati összeg nagy. Június 30 a beadási határidő.
Kiírás: 
http://www.nka.hu/palyaztatas/miniszteri_palyazati_felhivasok/korusok_2017-2018

 

Gyászhír

 

Tisztelettel és szeretettel emlékezünk Nógrády László karnagy úrra.
A KÓTA tiszteletbeli tagja életének 87. évében, 2017. április 1-én elhunyt.

Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. május 21-én (vasárnap) 14 órakor lesz Budapesten, a Pozsonyi út 58. szám alatti Hálaadás Református templomban.

„Soha nem feledjük el azokat,
Akik megérintették lelkünket
Emlékük szívünkben él tovább."

Bővebben...

Gyászhír

80 éves korában elhunyt Szabó Tibor. A karnagy közel negyed századon át volt a Bartók Konzervatórium igazgatója. Temetése április 26-án, szerádn 13 óra 30-kor lesz a Fiumei úti temetőben.

Bővebben...

A 2017. évi karvezető verseny eredményei

2017. március 26-án került megrendezésre idén a Lantos Rezső emlékére meghirdetett karvezető verseny a Zeneakadémián. A megmérettetésen minden esztendőben pártatlan zsűri előtt mérik össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a két éven belül diplomát szerzett kóruskarnagyok.

A verseny végeredménye:

I. díj (a Lantos Rezső Alapítvány díja): Nora Zeigure, Lettország (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA III. évf.)
II. díj (a Zeneakadémia Alapítvány ösztöndíja): Sógor Tamás (ELTE BTK Matema-tika-Ének-zene III. évf.)
III. díj (a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány díja): Rajna Martin (LFZE Ze-nekar- és Kórusvezető BA II. évf.)

A Kardos Pál Alapítvány különdíja (karnagyi kurzus részvételi díja): Sógor Tamás (ELTE BTK Matematika-Ének-zene III. évf.)
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA Külön-díja: Tóth Donát (Debreceni Egyetem, Kóruskarnagy MA I. évf.)
A Magyar Kodály Társaság Különdíja: Rajna Martin (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA II. évf.)
Közönségdíj (a Lantos Alapítvány díja): Nora Zeigure, Lettország (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA III. évf.)

Közlemény

Kitüntetések nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából

Szeretettel gratulálunk a Kitüntetetteknek! További munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Kossuth-díj: KAMP SALAMON
Liszt-díj: SZABÓ SOMA
Kiváló Művész: KOVÁCS LÁSZLÓ
Érdemes Művész: DR. BUBNÓ TAMÁS
Magyar Arany Érdemkereszt Dr. NEMES LÁSZLÓ NORBERT
Magyar Édemrend Lovagkereszt: JOBBÁGY VALÉR

És gratulálunk Keresztes Ilonának a Táncsics -díjhoz, Bán Teodórának a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjéhez, Lukácsházy Győzőnek a Bánffy-díjhoz

Bővebben...

Gyász

Bővebben...

Kodály koncert Sopronban

Kodály Társaság soproni képviselője és az Andor Ilona Baráti Társaság szeretettel várja az érdeklődőket

2017. március 4-én, a soproni Szent György templomba.

Bővebben...

Búcsúzunk

  Fotó: Birinyi József

Életének 88. évében, 2017 január 23-án elhunyt Mohayné Katanics Mária Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas karnagy, zenetanár, a Magyar Köztársaság Kiskeresztje kitüntetettje, a magyar kórusélet emblematikus alakja, szervezetünk tiszteletbeli elnöke.
Utolsó útjára 2017. február 9-én kísérjük a Farkasréti temető központi ravatalozójából (Makovecz terem). Utána 17 órakor szentmise lesz a Belvárosi Nagyboldogasszony templomban (Budapest, V.ker. Március 15. tér).

Igy szól a szomorú hivatalos hír, amely nem képes kifejezni a magyar zenei élet, a kórusélet hatalmas veszteségét, azt a tényt, hogy a legendás nagy karvezető és tanár generáció talán egyik legkülönlegesebb egyénisége ment el. Aki valaha énekelt a keze alatt, aki valaha megtapasztalta senkihez nem hasonlítható szuggesztív erejét, finom érzékenységét, amely hihetetlen erővel tudott párosulni, soha nem felejti el.
„Legnagyobb énekkari művészünk ő; ha mérhető bárkihez egyáltalán, olyan óriásokhoz, amilyen a hagyományteremtő Bárdos-Vásáhelyi nemzedék volt" – írta róla Breuer János.

Bővebben...

Könyvajánló - Dr. Antal- Lundström Ilona: A kiválóság titka

Örömmel ajánljuk Dr. Antal- Lundström Ilona most megjelenő időszerű pedagógiai gondolatokat felvető könyvét
Információ: www.morebooks.de  www.get-morebooks.com 

A pedagógia tudománya azt tartja fő feladatának, hogy az életút teljességében segítse az egyént személyiségének kifejlődésében, önmegváltozási törekvéseiben. Az esztétika egyre fontosabb az élet minőségének megjavításában, ezért időszerű többet tudni pedagógiai vonatkozásairól. Az elmúlt évek kutatásai igazolták, hogy az esztétikai alapú pedagógia képes fejleszteni az emberek tudatos viselkedését, kompetenciáik szintjét és ez a társadalom demokratikus jövőjének biztosítéka is. Az új esztétikai filozófia, a radikális esztétika célja az, hogy közelebb hozza az esztétikát a tömegekhez és a korábbi passzív befogadással szemben az esztétikai aktivitásban való részvételt tartja fontosnak. Bár az esztétikai aktivitások személyiségformáló hatását már számtalan kutatási eredmény igazolta, sokan még mindig mellőzik e tényeket a politikai döntésekben és a pedagógiai cselekvésekben. Ugyanakkor gazdasági szükségszerűséggé vált az ifjúság kiváló emberi erőforrássá alakítása. E tanulmánynak az a célja, hogy elemezze az esztétika emberformáló lehetőségeit, bevilágítsa a filozófiai és pedagógiai elméletek, valamint a gyakorlat kapcsolódását a katalizátor-jelenség kutatásainak segítségével.

Könyvborító

A francia állam Becsületrenddel tüntette ki Csaba Péter karmestert

A Francia Köztársaság Becsületrendjével (Ordre national de la Légion d’honneur) tüntették ki a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét, művészeti vezetőjét 2017. január elsején. Csaba Péter az adott kategória lovagi fokozatát, a „Művészetek és az Irodalom Lovagja” (Chevalier des Arts et des Lettres) elismerést veheti majd át a francia kormánytól, a francia kultúra és zeneművészet terjesztéséért szerte a világon.

Bővebben...

Élete a muzsika volt - Búcsú Bedőné Bakki Katalintól

Bedőné Bakki Katalin karnagy, zenetanár, Jászberény első női díszpolgára Jászberényben született 1944-ben. Zenész családból származott, édesapja id. Bakki József is karnagy volt, ő alapította Jászberényben az állami zeneiskolát, s a Palotásy János Kórusnak az 1940-es évek elejétől ő volt vezetője. A karnagyi pálcát előbb fia, ifj. Bakki József zeneszerző vette át. Ezt követően - 1975 júliusától - Bedőné Bakki Katalin volt a karnagy, aki 1958 óta aktív tagja is volt a kórusnak. Katika édesapja és bátyja után, a magas színvonalat tartva lelkesen őrizte a zenekultúra értékeit. A karnagyi pálcát csak a halál vehette ki a kezéből.

Bővebben...

Megjelent a KÓTA 2017. évi falinaptára

Szövetségünk, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA ismét megjelentette igényes kivitelű, tartalmas kiadványát, az A/3-as méretű falinaptárat, melyen sokrétű zenei tevékenysége számos oldaláról mutatkozik be. Az ország legkülönbözőbb pontjairól származó nagyszerű együtteseket ismerhetünk meg közelebbről, amelyet kiegészítünk a magyar zenei élet számunkra legfontosabb évfordulóival.
A (fóliázott) kiadvány megrendelhető a KÓTA Titkárságán Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , illetve várhatóan novembertől megvásárolható a rendezvényeinken. A falinaptár ára - melynek megvételével támogatja a KÓTA tevékenységét is - 1.200- Ft (+ postaköltség).

Cmlapterv 2017 KTA falinaptr 3

 

2016. évi KÓTA-díjak

2016. október 8-án a Zenei Világnap tiszteletére rendezett hangversenyen került sor a 2004-ben alapított KÓTA-díjak ünnepélyes átadására.

Szervezetünk, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA ezzel a kitüntetéssel szeretné megköszönni azoknak a tevékenységét, akik hosszú ideje elkötelezetten szolgálják a magyar kórus és népzenei életet. 12 kategóriában adtunk át díjakat, karnagyoknak, kórusoknak, kórusénekeseknek, zeneíróknak, tanároknak, népzenészeknek, nemzetiségi együtteseknek, mecénásoknak, zeneszerzőknek, valamint posztumusz kategóriában azoknak a kiváló kollégáknak, akik már nem lehetnek közöttünk.

Köszönjük valamennyi kitüntetett tevékenységét, az éneklő közösségekért végzett munkájukat, odaadó lelkesedésüket! Nagy kincs ez a mai világban, ezért külön gratulálunk, és további kitartást, a zene adta sok örömet kívánunk mindenkinek!

A 2016. évi KÓTA-díjasok névsora ide kattintva olvasható.

Gratulálunk!

Az államalapítás és államalapító Szent István királyunk emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára állami kitüntetéseket adott át.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott: 
MÓCZÁR GÁBOR ATTILA, szervezetünk, a KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége társelnöke, az Europa Cantat magyarországi irodájának elnöke, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. program-, marketing- és nemzetközi kapcsolatok igazgatója
BODZA KLÁRA, énekművész, népdalénekes, énektanár 

Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott:
DR. DÖBRÖSSY JÁNOS, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kar, Ének-zenei Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottságának tagja
MAGYAR MARGIT, szolfézs-zeneelmélet tanár, karvezető, a Budapest VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskola intézményvezetője és Ifjúsági Szimfonikus Zenekarának alapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem módszertan és gyakorlatvezető tanára

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott:
KISS VERONIKA KRISZTINA, a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola nyugalmazott énektanára, a Halmos László Énekegyüttes alapító tagja és művészeti vezetője, a Gradistyei Horvátok Egyesülete kórusának vezetője, a Vissz-Hang Vegyeskar vezetője

Bartók-év

Hangversenyek, fesztiválok, kiállítások, nemzetközi zenei verseny és egy kritikai összkiadás elindítása is szerepel a Bartók Béla születésének 135. évfordulójára meghirdetett 2016-17-es Bartók-év programjában, amelyekre 1,4 milliárd forintot szán a kormányzat.

Bővebben...

Művelődéstörténeti kincsestár - könyvismertető

muvelodestorteneti_kincsestar_1_honlapra     

Művelődéstörténeti Kincsestár. Budapest, PÜSKI Kiadó, 2015

Bővebben...

Interjú Mindszenty Zsuzsánnával a mindennapos éneklésről

A mindennapos éneklés ötletének van előzménye, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége már korábban jelezte, hogy a mindennapos testnevelés után az éneklést is előtérbe kellene helyezni - erről Mindszenty Zsuzsánna beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Bővebben...

Europa Cantat magazin programnaptárral

Europa Cantat magazin

PDF of the brochure

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális Hírek