Hírek

Gyászhír

 

Tisztelettel és szeretettel emlékezünk Nógrády László karnagy úrra.
A KÓTA tiszteletbeli tagja életének 87. évében, 2017. április 1-én elhunyt.

Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. május 21-én (vasárnap) 14 órakor lesz Budapesten, a Pozsonyi út 58. szám alatti Hálaadás Református templomban.

„Soha nem feledjük el azokat,
Akik megérintették lelkünket
Emlékük szívünkben él tovább."

Kovács Mária a Parlando folyóirat számára írott visszaemlékezése:

Búcsúzunk Nógrády Lászlótól

 

Nógrády Lászlóval nagyon régen találkoztam: 10 éves koromban zongoraórára jártam Dániel Ilonka nénihez a Vörösmarty utcai iskolába, és mindig utánunk tanított ugyanabban a tanteremben. Végtelenül kedélyes embert ismertem meg személyében.

            Aztán hosszú évek teltek el, és amikor középiskolásként úgy döntöttem, hogy a Zeneakadémián Középiskolai énektanár- és karvezető-képzőre felvételizem érettségi után, összhangzattanra Nógrádi Lászlóhoz iratkoztam be a VI. kerületi zeneiskolában. Nagyon büszke voltam rá, amikor az egyik órán fogadtam vele, hogy én a jövő órára ki fogom dolgozni a Kesztler-könyv következő leckéjének összes példáját, és a fogadást megnyertem.

            Ez 1970-ben történt, amikor ő már két évtizedet töltött Magyarországon, ahová Ung megyéből települt át. Itt végezte el a Zeneakadémiát, és negyedéves kora óta dolgozott kórusvezetőként. Több kórust is vezetett, ezek közül kiemelkedik a Központi Úttörő Énekkar (1958-1962), Központi Egyetemi Énekkar (1957-1978), BKV Ifjúsági Vegyeskar (1976-1982), Budapesti Bartók Kórus (1978-1999-ig).

            A legtöbb eredményt legutolsó kórusával érte el, ez az együttes volt a Pedagógus Szakszervezet Központi kórusa. Külföldi nemzetközi versenyeken több ízben ért el helyezést, Llangollenből 3 db I. díjjal jött haza 1982-ben a Bartók kórussal, 1991-ben pedig a máltai La Vallettában rendezett versenyen kaptak 2 db I. díjat és a verseny Nagydíját. Fasang Árpád után ő lett a Pedagógus Szakszervezet Központjának zenei munkatársa. Mindig részt vett a Pedagógus Szakszervezet kórusainak országos találkozóján.

            Pedagógiai tevékenységéért 1981-ben Földes Ferenc díjat, 1992-ben Apáczai Csere János díjat kapott. Kórusvezetői munkáját 1983-ban SZOT-díjjal, 1988-ban a Munka Érdemrend Ezüst fokozatával ismerték el.

            A kórusvezetői munkája mellett nem hagyott fel pedagógiai tevékenységével: a VI. kerületi zeneiskolából a XIII. kerületi zeneiskolába ment, ahol szolfézst és összhangzattant tanított. Ma is használjuk az 1984-ben kiadott Szolfézs antológiát, ami Németh Rudolf, Nógrádi László és Puster János közös munkája volt.

            A 90-es években, amikor a KÓTA lapját, a ZeneSzót szerkesztettem, többször fordulhattam hozzá cikkért, kritikáért. Rendszeresen bejárt a KÓTÁba, részt vett szerkesztőségünk megbeszélésein.

            Idekívánkozik egy személyes emlékem is: valamikor a 80-as években találkoztunk egy közös ismerősünknél, ekkor ittunk „per tu”-t kávéval, mert ő vezetett, én pedig nem fogyasztottam alkoholt.

            Az utóbbi években is rendszeresen találkoztam vele kórusrendezvényeken, ahová mindig eljött, érdeklődött a szakmai élet eseményei iránt.

            Megdöbbenve olvastam, hogy 2017. április 2. óta nincs az élők sorában. Nagyon fog hiányozni. Nyugodjék békében!

Közlés: Kovács Mária és a Parlando folyóírat engedélyével

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális Hírek Gyászhír