Rendezvények

Kodály Zoltán Emlékkoncert a Zeneakadémián

Kettős évfordulóra emlékeznek a Nemzeti Filharmonikusok és a Zeneakadémia a március 5-i hangversenyen. 

Kodály Zoltán előtt tisztelegnek halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából. Halálának előestéjén Hans Koessler, az elfeledett mester Szimfonikus változatok műve is felcsendül, ezt követi három klasszikussá vált Kodály-mű, a Magyar Rondó, a Háry Jánosból részletek, valamint a Marosszéki táncok, felmutatva a szerző életművének sokszínűségét. Kodály egyik legnagyobb ívű oratóriumában, a Budavári Te Deumban kiváló énekes szólisták szerepelnek, Kolonits Klára, Schöck Atala, Brickner Szabolcs és Haja Zsolt, valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) is közreműködik. A karmester Madaras Gergely, aki az utóbbi évek legsikeresebb fiatal magyar dirigense és európai viszonylatban is nemzedékének egyik kiválóságaként tartanak számon.

Kodály halálának előestéjén Koessler János, az elfeledett mester Szimfonikus változatok című műve szólal meg elsőként. Koesslernek a XX. század első felének legnagyobb magyar zeneóriásait köszönhetjük. Tanította Bartók Bélát, Dohnányi Ernőt, Weiner Leót, Kodály Zoltánt. Csáth Géza szerint Koessler nem kötötte meg növendékei kezét és fantáziáját, csak megtanította őket a mesterségre.

Ezt követően Kodály Zoltán hallatlanul gazdag életművéből egy-egy nagyon izgalmas szelet hallható.  A ritkán játszott Magyar rondót eredetileg Móricz Zsigmond Pacsirtaszó című színművéhez írta, később 1918. január 12-én, a Császári és Királyi Hadügyminisztérium Zenetörténeti Központja által a hadiözvegyek és hadiárvák javára rendezett jótékony célú hangversenyen hangzott el. E koncert műsora az Osztrák-Magyar Monarchia katonadalaiból lett összeállítva, magyar anyagát Bartók Béla, Kodály Zoltán és Kodály Zoltánné dolgozta fel. A szerző 1942-ben újra átdolgozta csellóra és zongorára, s a Magyar rondó címet kapta. Mivel a kiszenekari változat kottája csak jóval a zeneszerző halála után, 1976-ban jelent meg, címét utólag, a cselló-zongora változat alapján határozták meg – így lett a „Régi magyar katonadalok”-ból Magyar rondó. Kodály Háry János művéből elhangzó részletekkel folytatódik az este, majd a Marosszéki táncok című táncrondó csendül fel, amely a zongoraművészek és szimfonikus zenekarok repertoárján egyaránt szerepel. Kodály Zoltán így fogalmaz a partitúrához fűzött előszavában: „Talán nem véletlen, hogy mindmáig Marosszék őrzött meg legtöbbet a régi népi tánczenéből s hogy egy-egy darabnak más vidéken is »marosszéki« a neve”. S valóban, bármily különös, éppen Marosszéken gyűjtött dallam nem került bele a kompozícióba, a benne hallható dallamok azonban műfaji-tánctipológiai értelemben mégis „marosszékiek”.

Az emlékkoncert záró programjaként a Budavári Te Deum oratórium csendül fel. 1936 tavaszán Budapest polgármestere, Szendy Károly kérte fel Kodályt egy kompozíció megírására, mellyel Buda töröktől való visszafoglalásának 250. évfordulóját kívánták megünnepelni. Kodály két hónap alatt készült el a Te Deum megzenésítésével, az ősbemutatóra 1936. szeptember 2-án a Budavári Nagyboldogasszony-templomban (ismertebb nevén: Mátyás-templom) került sor, a templom karnagya, Sugár Viktor vezényletével. A Te Deum sikerét mutatja, hogy néhány éven belül Európa számos nagyvárosába, sőt a tengerentúlra is eljutott. A mai napig is inkább hangversenyeken hangzik el, ugyanis előadó-apparátusa szétfeszíti az általában kisebb templomi együttesek korlátait.
A harmincas évei közepén járó Madaras Gergely 2011 és 2013 között Pierre Boulez asszisztense volt a Lucerni Fesztivál Akadémián, 2012 és 2014 között az Angol Nemzeti Opera ösztöndíjas dirigenseként dolgozott, 2013-tól zeneigazgató a franciaországi Dijonban, 2014-től vezető karmester Szombathelyen, közben Európa neves zenekarait vezényli rendszeresen, sőt már Észak-Amerikában és Ausztráliában is bemutatkozott. Olyan nagy hírű együtteseket dirigált már, mint a berlini Deutsche Symphonie Orchester  a RAI Torinói Zenekara, a BBC Szimfonikusok és a Müncheni Kamarazenekar.  A koncert a Zeneakadémián kerül megrendezésre.

  1. március 5. 19.30 óra Zeneakadémia

Koessler János Szimfonikus változatok
Kodály Magyar rondó
Kodály Háry János – részletek
Kodály Marosszéki táncok
Kodály Budavári Te Deum

Közreműködők: Kolonits Klára szoprán, Schöck Atala alt, Brickner Szabolcs tenor, Haja Zsolt bariton, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Madaras Gergely

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális Rendezvények Kodály Zoltán Emlékkoncert a Zeneakadémián