Cikkek

 A Magyar Kultúra Napja Gálán 10 ország 35 személyisége vehette át a kultúra lovagja elismerést a magyar és az egyetemes kulturális örökség ápolása, közkinccsé tétele, alkotó fejlesztése, a kultúrák nemzetközi együttműködésének elősegítése, valamint a kulturális tevékenység támogatása érdekében huzamos időn át kifejtett önzetlen, lovagias tevékenységért.
Örömmel tudatjuk, hogy a Magyar Kultúra Lovagja lett Birinyi József a KÓTA társelnöke „Hagyományok ápolásáért", Csiki Vincéné pedagógus „Közösségfejlesztő munkájáért", Mátyás Levente karnagy „Zenei kultúra ápolása érdekében kifejtett életművéért", Monoki Kálmánné tanár „Kulturális örökség ápolásáért".

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

Birinyi József (Budapest) népzenész, népzenekutató

 Lovagias tettek: A Hungarikum Szövetség elnöke, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetőjeként, a Magyar Értéktár Hungarikum törvény stratégiájának alkotója. A KÓTA társelnöke, a Kárpát-medencében, a magyar diaszpórában népzenei fesztiválok, minősítések, továbbképzések, táborok vezetője. Több mint húsz népi hangszeren játszik, népzenegyűjtéssel, kutatással, tanítással, hangszerkészítéssel, néprajzi filmezéssel, publikálással foglalkozik. A Filharmónia szólistájaként idehaza és a világban koncertekkel, interaktív hangszerbemutatókkal, Csutorás táborokkal és klubokkal járul hozzá a magyar népzene, néptánc, a hagyományok népszerűsítéséhez. A Néprajzi Múzeum Népzenei Gyűjteményének vezetőjeként egy évtizeden keresztül gyűjtötte és ma is kutatja a magyar nyelvterület hangszereit, népzenéjét. 1.250 darabból álló népi hangszer gyűjteménye van. Közel negyven éve alapította szülőfalujában, Táborfalván és Budapesten első népzenei műhelyeit. Tanítványai számos jelentős sikert értek el, többen professzionális zenészek, hangszerkészítők, zenekarvezetők, zenetanárok, többszörös Ki-Mit-Tud győztesek lettek. A Feszty-körkép zenéje, a Millecentenáriumi szignál szerzője, előadója. Sikeres televíziós, filmes vállalkozó, a Duna Tv alapító zenei, közművelődési főszerkesztője, a Tradíció Stúdió és a Media Flash Reklámiroda Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett tulajdonos filmrendezője, Táborfalva község díszpolgára.
„Hagyományok ápolásáért"

 

Mátyás Levente (Balassagyarmat) karnagy

Lovagias tettek: Az Esztergomi Tanítóképző Főiskolán szerzett tanítói, majd 1973-ben kapta meg diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. 1975-től megszűnéséig a rétsági gimnázium tanára. Harminc éve fiúkórust szervezett, amely számos sikert ért el. Több, mint húsz éve a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolában is tanít. Számtalan hangversenyen és művészeti fesztiválon szerepelt kórusaival. Tevékenységét a számos siker mellett az 1986-ban Nógrád Megye Művészeti Nívódíj, 1999-ben a II. Budapesti Kórusversenyen elért 3. díj és a lengyelországi Chlem Nemzetközi Kórusversenyen kapott „Chelm város nagydíja" jelzi. 1980-óta tagja a Balassagyarmati Dalegyletnek.
„Zenei kultúra ápolása érdekében kifejtett életművéért"

 

Monoki Kálmánné (Kisújszállás) tanár

Lovagias tettek: Harminc év óta a kisújszállási Kossuth Lajos Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon énektanára. Több civil egyesület tagja, 1995-től a '48-as olvasókör elnöke, kórusának vezetője. A Kossuth Szövetség alelnöke, a szövetség által kiadott Népdalok, Kossuth-nóták és katonadalok gyűjtemény összeállítója és társszerkesztője. Népdalköri találkozók kezdeményezője és szervezője, a magyar népdalkincs értékeinek tanítója, őrzője és továbbadója. A Kossuth kultusz éltetője.
„Kulturális örökség ápolásáért"

 

Csiki Vincéné (Palotabozsok) pedagógus

Lovagias tettek: A dalkör alapítója és vezetőjeként a székely és felvidéki hagyományok ápolója. Szorgalmazója annak, hogy a településen egymás mellett élő nemzetiségek egymásért is tegyenek. Németországi, ukrajnai, lengyelországi, szlovákiai kapcsolatok létrehozója. Az ifjúsággal a hagyományőrzés megismertetője. Éveken át a Baranya megyei olvasó- és székely mesemondó versenyek szervezője. Bukovinai vándorkiállítást fogadott. A település felvidéki szobájának egyik berendezője. A székelyek és felvidékiek betelepítésének 60. évfordulójára két kopjafa állítása is nevéhez kapcsolódik. Az alapítvány megítélése szerint a „település lámpása".
„Közösségfejlesztő munkájáért"

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal