Cikkek

Sajtóközlemény - Bonn, 2012. november 20.

a European Choral Association - Europa Cantat (Európai Kórusszövetség) új elnökséget és magyar elnököt választott - A Szövetség újult erővel folytatja az európai kórusélet fejlesztése érdekében végzett munkáját

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat örömmel adja hírül, hogy a 9 éves elnökségi mandátumát kitöltő Sante Fornasier (Olaszország) utódjaként Móczár Gábort, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) társelnökét választotta a Szövetség új vezetőjének. A közgyűlés köszönetét fejezte ki Sante Fornasier és a leköszönő elnökségi tagok felé a Szövetség érdekében végzett munkájukért, hangsúlyozva az Olasz Kórusszövetség (FENIARCO) értékes közreműködését a 2012-es torinoi EUROPA CANTAT fesztivál sikeres megszervezésében. A 40 európai ország mintegy 50 kóruszenei szervezetét és számos kórust ill. egyéni tagot 1963 óta összefogó szövetség közgyűlése idén a franciaországi Toulouse-ban találkozott, és választotta meg a 13 fős elnökséget, amelyben 12 európai ország képviselteti magát. Az elnök munkáját további négy ügyvezető elnökségi tag segíti majd a következő 3 évben:

Carlo Pavese (Olaszország) 1. alelnök,

Jan Schumacher (Németország) 2. alelnök, egyben a Zenei Bizottság vezetője,

Anneliese Zeh (Ausztria) újraválasztott 3. alelnök

és Koenraad de Meulder (Belgium) kincstárnok.

További elnökségi tagok:

Séverine Delforge (Belgium), Martí Ferrer (Spanyolország), Guido Helbling (Svájc),

Reijo Kekkonen (Finnország), Victoria Liedbergius (Norvégia), Kaie Tanner (Észtország),

Jean-Claude Wilkens (Franciaország) és Daphne Wassink (Hollandia).

 

Az új elnökség: K. Tanner, J. Schumacher, V. Liedbergius, K. de Meulder, J.Cl. Wilkens, C. Pavese, R. Kekkonen, M. Ferrer,

G. Móczár, G. Helbling, S. Delforge, A. Zeh - távol maradt: D. Wassink

A közgyűlés jóváhagyta a következő évek rendezvényprogramját is, amelyben számos esemény található az EU által támogatott „VOICE - Vision On Innovation for Choral Music In Europe" elnevezésű együttműködési projekt 11 országból 14 partner közreműködésével létrehozandó, mintegy 2,4 millió euró összköltségvetésű rendezvénysorozatából. Magyarország két programmal is szerepet vállal az európai kórusélet szereplői között meglévő kapcsolatok erősítését célzó sorozatban: 2013 augusztusában a Pécsett megrendezésre kerülő Eurochoir mellett 2014 áprilisában a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) irányításával a zeneoktatás jövőbeni lehetőségeivel foglalkozik majd egy nagyszabású Nemzetközi Zenepedagógiai Szimpózium.

Az új elnökség határozott szándéka, hogy a Szövetség stratégájában tovább erősödjön az együttműködés a kórusvilágon kívüli partnerekkel (kutatóintézetek, más európai és nemzetközi zenei szervezetek), elősegítve ezzel mind a kórusélet és a zenepedagógusok közötti együttműködést, mind pedig az éneklés lehetőségeit és szerepét a zenei nevelésben. Ebben az összefüggésben is fokozni kívánja a Szövetség érdekképviseleti munkáját, összegyűjtve és elterjesztve azokat a tényeket és adatokat, amelyek igazolják a kóruséneklésnek a társadalom szociális és fizikai jólétére kifejtett pozitív hatásait.

A Szövetség továbbra is szorgalmazza és segíti a kisebbségek és fogyatékosok integrációját elősegítő tevékenységek létrejöttét, továbbá változatos mesterkurzusokat és továbbképzéseket szervez egész Európában.

2013-ban, a Polgárok Európai Évében a Szövetség számos olyan rendezvényt kínál palettáján, amelyek lehetőséget adnak a polgárok bekapcsolódására Európa legtöbb országból. Ezen rendezvények között szerepelnek Nemzetközi Éneklő Hetek és fesztiválok a következő helyszíneken: Bonn (D), Vic (CAT, E), Briançon (F), Újvidék (SR), Worcester (UK) és Lignano (I), továbbá egy "Golden Cantat" szintén Újvidéken, amely a 2012-es Aktív Öregedés Európai Éve által inspirálva első alkalommal kerül megrendezésre kifejezetten idősebb énekesek számára. Karnagyi továbbképzések lesznek Pomázon (Magyar Kóruskastély), Fano-ban (I) és Vaison-la-Romaine-ben (F). A következő Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenye és egy Nemzetközi Karnagyi Fórum Szentpétervárott (RU) kerül megrendezésre, az Eurochoir egy hetes programja pedig tehetséges fiatal egyéni énekeseket vár Pécsett 2013 augusztusában. A Hearts-in-Harmony rendezvénysorozat keretében fogyatékkal élő és fogyaték nélküli énekesek vehetnek részt közös programokon a vajdasági Újvidéken, a terület szakembereit pedig egy Hearts-in-Harmony konferenciára várják Barcelonában. A szintén spanyolországi Gironában kerül megrendezésre a „Voices of the Mediterranean" regionális konferencia és a sort a VOICE együttműködési projektről szervezendő szakmai tanácskozás zárja majd a Szövetség következő közgyűlése keretében Magyaroszágon (Pécs, 2013. november 8-10.). Az összes rendezvényt bemutató kiadvány megrendelhető a pomázi Magyar Kóruskastélyban működő Közép-kelet-európai Központtól a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. További aktuális információ honlapunkon, a www.EuropeanChoralAssociation.org -> Events -> Events 2013 menü alatt található.

A Szövetség meghirdette a 2014-es 7. EUROPA CANTAT junior gyermek és ifjúsági kórusfesztivált is és tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit, hogy az Európa legnagyobb és leggazdagabb zenei programját kínáló 2015-ös pécsi EUROPA CANTAT XIX előkészületei is megkezdődtek. Pécs 1988-ban egyszer már vendégül látta az EUROPA CANTAT X fesztivált, továbbá az EKF 2010 program keretében a Pécs Cantat - Európa Éneklő Kulturális Fővárosa kórusfesztivált. Folyamatosan frissülő információ a 2015-ös pécsi fesztiválról a www.ecpecs2015.hu oldalon található.

A közgyűlést az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat számos francia tagszervezete és partnere látta vendégül: az A Coeur Joie,az IFAC, a La Plateforme interrégionale, a La Lauzeta kórus szintén Toulouse-ból és az Atelier Régional des Pratiques en Amateurs (ARPA). A közgyűlés programja kiegészült számos műhelyfoglalkozással és előadással „(Fiatal) Európai Hangszínek" címmel. Ezzel kapcsolatos információk és anyagok hamarosan elérhetők a Szövetség honlapján: www.EuropeanChoralAssociation.org

A hétvége zenei programja a La Lauzeta Kórus, a Chœur National des Jeunes A Coeur Joie és a Maîtrise du Conservatoire de Toulouse koncertjeit kínálta az érdeklődők számára.

További információ a pomázi Magyar Kóruskastélyban működő Közép-kelet-európai Központtól a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, valamint a European Choral Association - Europa Cantat titkárságán: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal