CikkekSzomorúan tudatjuk, hogy  Gerenday Endre, Csokonai-díjas karnagy, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett ny. főiskolai tanár, a KÓTA tiszteletbeli tagja, életének 89. esztendejében, 2014. április 28-án visszaadta nemes lelkét Teremtőjének.
Búcsúztatására május 29-én délelőtt 11 óra 15 perckor kerül sor a református egyház szertartása szerint az Óbudai temető Főnix ravatalozójában.


Gerenday Endre 1926. április 19-én született Bogyiszlón, ahol édesapja református lelkész volt. Az elemi iskola elvégzése után Nagykőrösön az Arany János gimnáziumban tanult négy évig, majd szülei nehéz anyagi helyzete miatt (édesapja három fiúgyermeket nevelt) középiskolai tanulmányait a soproni. majd a pécsi gyalogsági hadapródiskolában folytatta. A háború miatt hamarább került sor avatására, a német frontra került majd 9 hónapig volt amerikai fogságban, sokszor embertelen körülmények között. A puszta földön való fekvést, éhezést, szenvedéseket a kemény hadapródiskolai nevelés tette elviselhetővé. Az akaraterő, amelyet ugyanennek a nevelésnek köszönhetett, sok nehézségen segítette át a későbbiekben is.

Zenei adottságai már gyerekkorában megmutatkoztak, 10 éves korában már a kántort helyettesítette a templomban. A hadifogságból visszatérve 1946 nyarán visszament Nagykőrösre és jelentkezett a tanítóképzőbe, ahol még abban az évben felvették ötödévre egy különbözeti vizsga után. 1947-ben szerzett kántortanítói oklevelet, ezzel az oklevéllel jelentkezett Budapesten a Zeneakadémiára, ahová az Énekszaktanítói tagozatra került. Egyik tanára beajánlotta a Fővároshoz, így sikerült állást kapnia egy általános iskolában, ahol a következő évtől kezdve kinevezett énekszaktanító lett.

Tovább akart azonban tanulni, mert egyház-karnagy szeretett volna lenni. Felvették a Zeneakadémia Egyházzenei tanszakára, de az első év befejeztével az egész tanszakot megszüntették, így került a Középiskolai Énektanár és Karvezető szakra, ahol 1952-ben szerezte meg oklevelét. Tanárai voltak többek között Kodály Zoltán, Ádám Jenő, Zalánffy Aladár, Gárdonyi Zoltán, Viski János, Vásárhelyi Zoltán, Bartha Dénes, Szabolcsi Bence, Gaál Margit, Nagy Olivér.

Az Akadémia elvégzésével párhuzamosan már általános iskolában tanított Óbudán 1948-tól. Itteni fiúkórusával nagy sikerrel szerepelt a Zeneakadémián Kodály Zoltán jelenlétében, aki külön kiemelte a fiúkórus kiváló előadását. A Fényes Adolf utcai és Tímár utcai általános iskolás gyermekekkel zenés színpadot hozott létre, ahol előadták Kacsóh Pongrác: János vitéz c. daljátékát, majd Kodály Háry Jánosát a szerző jelenlétében. Egy évig az Attila utcai általános iskolában tanított, ahol színpadra állították a Székelyfonót, és a kórus mellett zenekart is alapított. Többek között Mozart: Gyermekszimfóniájának előadásával értek el nagy sikert.

1950-ben megnősült. Felesége, Fallenbüchel Ágnes kézimunka-földrajz szakos tanárnő volt, akit 1956-ban Forradalmi Bizottsági tagsága miatt letartóztattak, majd állásából elbocsátottak, ettől kezdve hat évig kifutóként, presszósnőként dolgozhatott, 1962-től taníthatott csak ismét. Egy lányuk született, Ágnes, aki édesapja hatására szintén a zenei pályát választotta.

1962-től a Budapesti Tanítóképző Intézet Gyakorló Iskolájának énektanára lett, ahol az iskolai kórussal számos sikert ért el. 1968-tól két évet tanított Jászberényben a Tanítóképző Intézetben intézeti tanárként, 1970-ben Budapestre került a Tanítóképző Intézetbe majd Főiskolára, ahol főiskolai tanárként működött 1988-as nyugállományba vonulásáig. 2004 év végéig tanított a Nemzetközi Pető Intézetben, ahol a leendő konduktorokat oktatta ének-zenére.

A Főiskolán elsősorban az ének-szakkollégiumon tanított ének-zenét, tanítás-módszertant, zenetörténetet és hangszerjátékot. Megalapította a Főiskola Zenés Színpadát, amelynek zenei vezetője lett. Műsorukon szerepelt többek Mozart: Színigazgató, Donizetti: A csengő c. vígoperája, Paisiello: Komikus kantátája, Kodály: Háry János c. daljátéka és Ránki-Vas-Hubay: Egy szerelem három éjszakája c. zenés színműve.

Tanári működése alapján kb. nyolcszor kapott kisebb, nagyobb elismerést.

1949-től kezdve számos énekkar karnagya volt. Mint kórusvezető soha nem kapott kész kórust, ő építette fel valamennyit, mindegyikkel számos sikert aratott, fesztiválfokozatot ért el.
1949-1950: Textor Kendőgyár vegyeskara
Lőrinci Vattagyár vegyeskara
1950-1957: Újpesti Gyapjúszövő Énekkara
1952-1977: Ganz Kapcsolók és Készülékek Gyára „Újvilág” férfikara
1977-1980. Kőbányai Általános Munkásegylet férfikara
1978-1990 BKV „Egri Ferenc” férfikar (fesztiválfokozat)
1979-1991: Volánbusz „Liszt Ferenc” férfikar (fesztiválfokozat)
1989-2005: Solymári Férfikar (hangversenykórus)
1990-2009: Láng Művelődési Ház Férfikara/Acélhang Férfikar
1991-1997: Kalevala Vegyeskar
1998-2007: Solymári Hagyományőrző Asszonykórus (Arany Rozmaring díj)
2005- Zengő Kórus


Kitüntetései: 1986: Munka Érdemrend Bronz fokozat
KSZDSZ Művészeti Díj
1996: Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskereszt
2002: „Solymárért” kitüntetés (Solymár kulturális életének fellendítéséért, közösséget teremtő karizmatikus szakmai tevékenységének elismeréséért)
2005: Csokonai Vitéz Mihály alkotói díj (a kórusművészet és a hagyományok ápolása terén kifejtett több évtizedes szakmai munkájának elismeréséért)

2006-ban jelent meg a KAIROSZ Kiadónál „Negyedszázad vándorútján – Bogyiszlótól a helilbronni fogolytáborig” c. önéletrajzi könyve.


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal