Népzene

 

Nemet Nemzetisegi Dalkor 50 A31

 

 

Kóta Zene Világnapi Népzenei Koncert és Stafétaátadó Ünnepség Püspökladányban

"Mert a dal összeköt bennünket, emberek!"

 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA és a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület 2018. október 13-án 14 órától rendezte meg Zene Világnapi Népzenei Koncert és Stafétaátadó Ünnepségét. Az igazán színvonalas rendezvénynek a Dorogi Márton Művelődési Központ adott otthont. Az ünnepség kezdeteként a szervező Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület, a Sárréti Népi Együttes és a Kossuth Olvasókör közösen énekelte el 'A ladányi torony tetejébe' című népdalt. Majd Rácz Endre szerepi költő szavalta el az erre az alkalomra írt Pihenni tért a nyár versét.

Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő a rendezvény fővédnöke megnyitójában hangsúlyozta, mennyire fontos a magyar népzenei és a határon túli magyarság népzenei kulturális örökségének megóvása. A népzene, a néptánc összeköt bennünket, amire szép példa a jelen rendezvény is.

A magyar néphagyomány alkotta kultúrkincs átadói az itt jelenlévő népzenei együttesek, énekesek- emelte ki beszédében Hadházi Andrásné, a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület elnöke. "A szélben meglebben tizenkét szalag ma, / Mert a dal összeköt bennünket, emberek!", ahogy Rácz Endre írja.

A megnyitóbeszédek után Birinyi József népzenekutató, a KÓTA társelnökének előadása következett A hagyomány látvány és "hallvány" címmel. Az előadó elmondta fontosak az ilyen és ehhez hasonló ünnepi alkalmak, melyek kilépést jelentenek a profán hétköznapok világából. Igazi kihívás a hagyomány kétdimenziós képi és zenei világának filmes, zenei rögzítése, átadása az utókornak.

Az előadást követően a meghívott helyi és vendégegyüttesek, szólisták zenei műsora következett. Debrecenből, Túrkevéről, Mezőtúrról, Budapestről, Hévízről és a határontúli, vajdasági Csókáról érkeztek előadók.

17 órától került sor az ünnepélyes stafétaátadásra. A népzenei stafétát az idén a Csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi Férfikórusa vehette át. A népzenei anyanyelv ápolásában, a népzenei kultúra továbbörökítésében közreműködő közösségek közös jelvénye - a középkori céhek mintájára- a staféta. A népzenei motívumokkal díszített stafétát - a szalagok elhelyezése után - Márkus Gábor püspökladány alpolgármestere adta át Zombori Csaba csókai alpolgármesternek.

Végezetül a Tádé Ifjúsági Néptánc Együttes látványos koreográfiája zárta a gálaestet.

           https://youtu.be/v9YIZEIqpzk                                                                                                                                                                                                                                          Tányér József

Kóta Zene Világnapi Népzenei Koncert 1

 

 

Népzenei verseny - Időpont változás!  

 

A 26. Hajnal akar lenni Kárpát - medencei Döntő és KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítő időpontja 

2019. március 9-10. került át a Dinu Lipatti Filharmónia helyszín felújítása miatt! 

Jelentkezni a minősítő naptáron belül online lehetséges vagy az itt megadott linken. 

Jelentkezési lap linkje:  https://goo.gl/forms/0lxUbP6pBeRBtvyQ2

foto

Palócgála

 

 

 

NÉPDALKÖR VEZETŐI TOVÁBBKÉPZÉS

2018. október 26-28.

Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium

                                                     (2377 Örkény, Fő út 5-7.)

b12b57958188ad94473995626203e524 arrow keys folk art 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek – KÓTA

szakmai továbbképzést szervez népdalkör vezetőknek, felkészítő tanároknak

és minden fejlődni vágyó népdalénekes, népzenész számára az NKA támogatásával.

 

A Továbbképzés teljes idejére (péntek délutántól vasárnap kora délutánig) a teljes összegből 9000 Ft-ot kell fizetni a szállásért, étkezésért, oktatásért, 

az összeg fennmaradó részét az NKA terhére a KÓTA biztosítja. 

A tervezett programban intenzív előadás és gyakorlati órák lesznek. 

Oktatók:

-          Kovács László- citera gyakorlat (Népművészet ifjú mestere, népzenetanár),

-          dr. Fehér Anikó – népzenekutató

-          Birinyi József -  HUSZ Elnöke, a KÓTA társelnöke, népzenész, népzenekutató

-          Varga Evelin - népi ének gyakorlat (népzenész, népzenetanár)

 

 

Jelentkezni az alábbi elérhetőségen lehet:

Varga Evelin

   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.        0630/8330028

                                                                                  

 

                                             „A magyar népdal az egész magyar lélek tükre…”

                                                                                            /Kodály Zoltán/

 

A KÓTA Aranypáva Népzenei Gála szintű Minősítőn 2018. október 6-án, Csókán kerül átadásra először az Olsvai Imre-díj, azon együttesek, szólisták számára, akik a tiszta forrásból merítve stílusosan, kimagasló színvonalon ápolják, éltetik zenei hagyományainkat. 

https://youtu.be/i9j3VNQJQco 

Képtalálat a következőre: „olsvai Imre”

dr. Osvai Imre (1931-2014) népzenekutató, gyűjtő, zeneszerző, tanár, a pávaköri és táncházmozgalom szakmai mentora, a Népművészeti Intézet, az MTA Zenetudományi Intézet egykori főmunkatársa, a dél-dunántúli népzene legavatottabb ismerője, kutatója, a zeneföldrajz kiemelkedő művelője, a KÓTA tiszteletbeli örökös elnöke.

 

 

Elkészült a Hévízgyörk saját népdalait tartalmazó kiadvány

Szeptember 15-én 14 órai kezdettel rendezik meg a hévízgyörki Tájház udvarában a IV. Hévízgyörki Értékek Napját.

A 2015-ben életre hívott Helyi Értéktár Bizottság feladata a helyi értékek népszerűsítése. A helyi népdalos értékek megmentése céljából

2016-ban már megjelent egy népzenei cd kiadvány „Hévízgyörki torony tetejébe” címmel, mely a Helyi Értéktár Kiállítás megvalósításával folytatódott a 2017. évben.

Idén elkészült az elmúlt 65 év tudományos és helyi kutatók munkáját összegző „Hévízgyörki népdalok című könyv, melyben 110 adatközlő helyi énekes 215 népdalát találhatjuk 270 oldalon keresztül. A kutatómunkát kilenc népzenekutató végezte az ötvenes évek közepétől kezdődően. Kiss Lajos, Kertész Gyula, Tímár Sándor, Lázár Katalin, Hintalan László, Martin György, Erdélyi István, Halmos István, valamint Terék József kutatói munkáinak köszönhetően dokumentálva lettek a korabeli és jelenlegi gyűjtések. Valamennyien a MTA BTK Zenetudományi Intézet Népzenekutató Csoportjának tagjaiként jártak a Galga mente szívében és örökítették meg a helyi népdalokat, gyermekjátékokat, a helyi szokásokat.

Terék József Hévízgyörki népdalok 2018

Terék József Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferenseként 2017 szeptembere óta végzi népzenekutatói tevékenységét Pest megye 187 településén, melynek első, népdalos könyv formájában megjelenő munkája egy adott település népdalos értékeinek tekintetében a most megjelenő „Hévízgyörki népdalok”. Valamennyi helyi népdalos érték teljes feltérképezése és újra gyűjtése folyamatban van és mindezeket a települési értékeket kiegészítve a Zenetudományi Intézet, valamint a Néprajzi Múzeum adattárában található helyi dallamokkal egy hiteles képet kapunk 2019-re minden Pest megyei település népdalos anyagával kapcsolatban.

A kiadvány társszerzője Dr. Lázár Katalin, a MTABTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, egykori Hévízgyörk kutató. A kiadvány lektora Dr. Domokos Mária, a MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Magyar Népzene Tára szerkesztője.

A szakmai kiadvány egész Pest megyében egyedülálló, hiszen eddig még nem került sor települési népdalos könyv kiadására, melyben megtalálhatók a régi gyűjtőmunkák, illetve felölelné a jelenleg megtalálható helyi népdalos értékeket is.
Az összesen 1009 dallamrögzítés nagyjából 600 helyi dallamot tartalmaz és azok variációit, melyekből tudományos szempontok szerint kerültek kiválogatásra a legértékesebbek.

A kiadvány egyben Pest Megye Önkormányzatának, illetve a MTA BTK Zenetudományi Intézetének első közös szakmai munkája. A könyv Hévízgyörk Község Önkormányzatának finanszírozásában kerül kiadásra, melynek szakmai támogatója volt Pest Megye Önkormányzata, illetve a MTA BTK Zenetudományi Intézet.

Látogassanak el 2018. szeptember 15-én Hévízgyörkre, ahol a Tájház udvarán megelevenednek az öt helyi népdalénekes csoport, valamint a tavasszal 165 általános iskolai tanuló részvételével megrendezett I. Hévízgyörki Népdaléneklési Verseny (Pest megye, Budapest) kategóriagyőzteseinek előadásában Hévízgyörk népdalai.

A könyv a helyszínen megvásárolható!
A programra a belépés díjtalan!

www.pestmegye.hu

Ismét megrendezésre kerül Egerben az ARANYPÁVA NÉPZENEI NAGYDÍJAS GÁLA 

 2018. augusztus 25-26-án,amelyre sok szeretettel várunk minden olyan együttest és szólistát

akik a 19. ciklusban Aranypáva fokozatot értek el. 

Jelentkezni az itt feltüntetett linken lehetséges: https://goo.gl/forms/0lxUbP6pBeRBtvyQ2 

2017. november 11 -12-én, Szatmárnémetiben a Dinu Lipatti Filharmóniában rendezik meg a XXV. Hajnal Akar Lenni (HAL) Kárpát-medencei Népdaléneklési versenyt, a világon bárhol élő, nem hivatásos népdalénekesek számára. A rendezvény célja a magyar népdal népszerűsítése, eddig ismeretlen tehetséges énekesek felfedezése.

Felhívás

Jelentkezési lap

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA,
2017.október 28-29-én, két napos szakmai továbbképzést tart népdalkör vezetők, népzenei együttes vezetők, énekes és hangszeres szólisták számára. A teljes programnak az Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium  (2377 Örkény, Fő út 5-7.) ad helyet.

Felhívás

Program

Jelentkezési lap 

Jótékonysági koncertet rendez a Hagyományok Háza, a Felső-Maros mente és Marosszék idős népzenészeinek megsegítésére

2016. december 15., 20 óra

Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest, Sztregova u. 3.)

2016. december 10-én 15 órai kezdettel rendezi meg a Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület a Gyermek és Ifjúsági Citerazenekarok 18. Túri Találkozóját, mely egyben lehetőség térségi és országos minősítőre is.

A rendezvény helye: 5400 Mezőtúr Kossuth u. 84.  a Kossuth Lajos Általános Iskola aulája.

A belépés díjtalan!

Bővebb információ: Csider István +36-20-912-8001

2016. november 12-13-án, Szatmárnémetiben

rendezik meg a 24. Hajnal Akar Lenni (HAL) Kárpát-medencei Népdaléneklési Versenyt 

Felhívás

2016.november 4-5-én rendezik meg, a "Népmüvészet a vizuális nevelésben címmel",

III. Patthy György emlékkonferenciát,

a Táborfalvi Művelődési Házban.

Meghívó

Program

 

 

 

 

A Hajnal akar lenni HAL Kárpát-medencei Népdalverseny elődöntőinek, döntőinek időpontjai.
Szervezi a szatmárnémeti Bartók Egyesület és a KÓTA.

24. HAL 2016. november 11-12.
25. HAL 2017. november 10-11.
26. HAL 2018. november 16-17.
27. HAL 2019. november 15-16.
28. HAL 2020. november 13-14.
29. HAL 2021. november 12-13.
30. HAL 2022. november 11-12.

2016. június 10-11-12-én Kóta minősítéssel egybekötött Népzenei találkozó lesz Egerben.

2016.május 29-én, KÓTA országos minősítést rendeznek Dunaszegen.

Pengetős — vonós kompozíciók (népi hangszerek újszerű találkozása)

Berta Alexandra – Pálházi Bence és bandája– PengetősTrió koncertje

Fészek Művészklub

2016. február 19-én 19:00

Mesterek és tanítványok sorozat

Ségercz Ferenc mestereivel és tanítványaival

„Nem az a betyár, aki gyolcsingben jár…”

Hagyományok Háza, 2016. február 3., 19 óra

A Kóta tagok  részére csoportos kedvezményt tudnak biztosítani (10 fő felett 10%, 20 fő felett 20%).

Jegyinformáció:  Tímak Ildikó  tel.: 225 6056

 jegy@hagyományokhaza.hu

Almárium sorozat

Rakonca Néptáncegyüttes (Fülek)

„Pátria” – a felvidéki palócság népművészete

Hagyományok Háza, 2016. január 23., 17 óra

A Kóta tagok  részére csoportos kedvezményt tudnak biztosítani (10 fő felett 10%, 20 fő felett 20%).

Jegyinformáció:  Tímak Ildikó  tel.: 225 6056

jegy@hagyományokhaza.hu

2015. november 13-14. között rendezik meg Nagykárolyban és Szatmárnémetiben a XXIII. Hajnal Akar Lenni (HAL) nemzetközi Kárpát-medencei Népdaléneklési Versenyt, a világon bárhol élő magyar, nem hivatásos népdalénekesek számára.

Jubileumi Népzenei hangverseny lesz, 2015.október 10-én, 17.00 órakor, Mezőtúron, a Városháza Dísztermében (Kossuth tér 1.)
A mezőtúri Szivárvány Citerazenekar, fennállásának 45., a Tücsök Zenekar 10. évfordulóját ünnepli.
Gratulálunk a zenekaroknak és szakmai vezetőjüknek, Csider Istvánnak.
További eredményes munkát és az eddigiekhez hasonló szép szakmai sikereket kívánunk!

  2015. november 22-én (vasárnap) ismét megrendezésre kerül Pilisszentkereszten – a Pilisi Szlovákok Központjában – a KÓTA Országos Szlovák Nemzetiségi Népzenei Minősítő Seregszemléje.

2015. augusztus 20-án Kovács László a Veresegyházi Népdalkör és az egy éve működő Figurás Együttes vezetője, a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor - www.csutorastabor.hu  tanára, Veresegyház Város Képviselő-testülete javaslata alapján Sejtes Vendel Közművelődési Díjat vett át.

Tíz kiemelkedő alkotó vehette át a Népművészet Mestere díjat augusztus 20. alkalmából, az elismeréseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át vasárnap a Mesterségek Ünnepén a budai Várban.

A Népművészet Mestere díjat a magyar népművészeti alkotómunka területén kiemelkedő művészi értékteremtő munka elismerésére, az eredeti népi hagyományokban felnőtt, azokat tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagító és tanítványoknak továbbadó népművészek számára alapították.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Népzene